Around the World on a Bicycle

Författaren är en engelskfödd amerikan och han är den första att ta sig jorden runt landvägen. Hans 1:a etapp är från San Francisco, start i april 1884, och att åka österut till Boston som nås efter 104 dagar. 8 månader senare tar han båt till England och fortsätter österut till Iran där han gör några månaders uppehåll hos Shahen.

Då det inte fanns möjlighet att åka genom Afghanistan måste han ta båt till Karachi och kan sedan cykla genom Indien till Calcutta. Båt till HongKong och cykel till Shanghai, över till Japan och sedan båt till San Francisco dit han anlände januari 1887.

Han åkte på den tidens cykel som var av höghjulingstyp. Denna unika cykel fanns utställd på museum i USA fram till 1940-talet då den sändes till skrot. Hela packningen var en regnrock som också fick tjänstgöra som tält samt skrivdon. För sitt uppehälle skrev han reseberättelser som sändes med brev till tidningen Outing för vilken han var korrespondent.

Den bok som nytrycktes 2001 är den första oavkortade boken efter originalboken 1887. På Internet finns utlagt delar av boken samt kartor som visar resvägen. Boken är på engelska och omfattar 547+477 = 1024 sidor.

Författare: Thomas Stevens
Publicerad av: Stackpole Books USA
Publicerad: 1887
Språk: Engelska
Antal sidor: 1024
ISBN: 0-8117-2653-3
Nypublicerad: 2001
Ten Thousand Miles on a Bicycle

Författarens svenskklingande namn är en pseudonym för Lyman Hitchkiss Bragg. Han är en i New York boende journalist och författare som ägnade en stor del av sitt liv till att skriva artiklar om cykelåkning.

Han anger att det redan 1886 i USA fanns totalt 300000 cyklar. Dessa var av typ höghjulingar, säkerhetscyklar och 3-hjulingar. Att cykla var tydligen det mest fashionabla och moderiktiga en amerikansk medborgare kunde företaga sig, själv åkte han på en höghjuling av fabrikat Colombia.

Största delen av boken ägnas åt tips om lämpliga resmål och vägbeskrivningar, mest i USA:s östra del. Stort utrymme ägnas åt intressant statistik som en uppräkning av de ca 80 cykelmärken som fanns samt de många vägmätarna som tydligen var ett populärt tillbehör samt att det fanns i USA 16 olika tidsskrifter om cykling. Även ovidkommande saker t.ex att boken innehåller 22806 referenser och 585000 ord.

Dessutom innehåller boken namn och adress till mer än 3000 personer. Dessa hade beställt och betalat boken i förväg och fått var sitt numrerat exemplar med författarens autograf. (Ett ex till en i Sverige boende). Det tog författaren 3 år att skriva bokens 799 finstilta sidor och den är skriven på engelska.

Författare: Karl Kron
Publicerad av: Emil Rosenblatt New York
Publicerad: 1887
Språk: Engelska
Antal sidor: 799
Nypublicerad: 1982
Across Asia on a Bicycle

Dessa två amerikaner gjorde direkt efter universitetsstudierna en jordenrunt resa på cykel, startade 1890 och var tillbaks tre år senare. Dom använde sig av Humber säkerhetscykel, liten packning, kamera och barometer medfördes. Totalt avverkades 15000 miles men boken handlar bara om den svåraste delen, Konstantinopel till Peking, som omfattar 7000 miles.

Vid resan genom Turkiet gjorde dom bestigning av berget Ararat. Genom Iran på pilgrimsvägen till Mashad. Vidare genom Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan  och in i Kina vid Kuldja. Dom åkte genom Gobiöknen där det en delsträcka på 400 miles var motvind av stormstyrka och lös sand så dom tvingades släpa cyklarna. Framkomna hade dom inga sulor på skorna och kläderna i trasor. Dom nådde änden av kinesiska muren vid Dyou-min-shan.

Genom Kina övernattade dom i smutsiga lerhyddor bland löss och flugor. Vid framkomsten till Peking var cyklarna i skrotkondition. Dom var dom första cyklisterna i ett land där det nu finns många hundra miljoner cyklar. Dom genomförde, utan kartor och vägvisare, en resa på vägar som i bästa fall var kamelstigar.

Hela resan var på lågbudget och dom levde på samma mat som befolkningen. Dom måste hela tiden lära sig dom nödvändigaste fraserna på språket i dom områden som passerades. Boken beskriver mycket om människorna som bor efter sträckan och de levnadsförhållanden som råder samt lite historiska fakta. Boken på engelska omfattar 167 sidor.

Författare: Thomas Gaskell/William SachHeben
Publicerad av: Inkling Books Seattle
Publicerad: 1894
Språk: Engelska
Antal sidor: 167
ISBN: 9 781587 420214
Nypublicerad: 2003
From the Clyde to the Jordan

Mycket språkkunnig skotsk författare som förutom de vanliga språken tyska och franska även behärskade grekiska och latin. Han var även mycket kunnig i antik historia. År 1891 startade han på en Singer säkerhetscykel men valde tåget för första etappen till Paris.

Många hade på den tiden aldrig sett en cykel så dom sprang och gömde sig vid åsynen. Dock inte hundarna som omgående gick till attack. I Frankrike och Tyskland mycket besvär vid tullgränser. Genom Schweiz över Arlbergpasset och genom Österrike över Brennerpasset. Genom Balkanländerna där folkslag som wallacker, serber, slaver, kroater, swaber, saxare, zigernare, turkar och judar alla hade sina egna språk.

Han åkte över Dragomanpasset och följde romarvägen till Trajanus Gate. I Turkiet kallades cykeln "Araba Sheitan" = djävulens vagn. Han åkte sträckan Konstantinopel-Konya-Tarsus som första cyklist någonsin. Tog båt till Jaffa och besökte Jerusalem. Från Jaffa båt till England och hemma efter 4 månader och 2800 miles.

Författaren observerar de religösa motsättningarna mellan kristna, judar och muslimer. Skillnaderna dem emellan är ju egentligen ytterst små. Boken är på engelska, 312 sidor.

Författare: Hugh Callan
Publicerad av: Blackie & Son London
Publicerad: 1895
Språk: Engelska
Antal sidor: 312
Following the Tow-Path

Denna bok från 1898 finns nu som fotokopia. Texten är bra läsbar, men dom 17 fotografierna är riktigt dåliga. Dock går det att urskilja att dom cyklar som användes då är principiellt lika dagens.

I den nordöstra delen av USA fanns det vid denna tid ganska många tåglinjer, däremot var vägnätet under all kritik. Huvudvägarna, som redan då kallades "turnpike", var mest djupa spår i sanden och cyklar fick ledas långa sträckor. Därför är det bättre att cykla på stigar som går utefter grävda vattenleder och som är avsedda för hästar som bogserar pråmar. Dessutom fanns på den tiden smala stigar anlagda av "League of American Wheelmen".

Författaren, tillsammans med en dam, tar cyklarna på tåget från Boston till Albany. Sedan cyklar dom längs Erie-kanalen och Mohawk-floden. Cyklar även genom Adirondack och över bergsmassivet McGregor. Dom kommer till Saratoga och Glens Falls. Här är det sparsamt bebyggda områden och dom köper måltider av nybyggare som dom träffar på. Utefter stigarna fanns det överflöd av hallon och björnbär, det var bara att plocka. Sträckan dom åkt är en runda och dom kommer tillbaks till Albany och tar tåget hem till Boston.

Boken ger ingen upplysning om hur lång tid resan tar och ej heller längden. Den kartskiss som finns är så dålig att den inte är till någon hjälp.

Skriven på engelska och omfattar 95 sidor.
 

Författare: Erik Allan
Publicerad av: Isha Books New Delhi
Publicerad: 1898
Språk: Engelska
Antal sidor: 95
Nypublicerad: 2013
Meine Radreise um die Erde

Från Dortmund startar 1895 en språkkunnig välutbildad 21-årig tysk för att cykla jorden runt på en dåtida modern cykel. Den har luftgummidäck på träfälgar, vägmätare men saknar broms och frihjul.

Mycket företagsam och reklaminriktad träffar han under resan många betydande personer, t.ex borgmästare och även kung Leopold av Belgien. Resan går igenom Holland, Belgien, England och båt till New York. Tvärs USA som på denna tid bitvis är väglöst, men några järnvägar finns och då går det att åka på banvallen.

Långa sträckor bär han cykel och bagage på ryggen men tar detta med jämnmod. Är mer förargad över dåtida amerikanska spritrestriktioner som gör det svårt att få tag på öl.

I boken räknar han noga upp alla orter han passerar fram till San Francisco. Härifrån ångbåt till Calcutta. Han har planerat att cykla genom Indien, Afghanistan, Iran och Turkiet. Härav blir intet eftersom pest och kolera härjar i Indien så han fortsätter med båt till Italien och är sedan nästan hemma. Alltså mer båtresa än cykling.

Den 27 månader långa resan finansieras genom att sälja reseberättelser, hålla föredrag och att ta allt möjligt arbete, bara det är välbetalt. Är även sponsrad av en stor vinfirma och får bra betalt av en cykeltillverkare. 

Boken på tyska omfattar 320 sidor.

Författare: Heinrich Horstman
Publicerad av: Maxime Leipzig
Publicerad: 1898
Språk: Tyska
Antal sidor: 320
ISBN: 978-3-931965-06-8
Nypublicerad: 2000
Over the Alps on a bicycle

Det amerikanska äkta paret Elizabeth och Joseph, ekonomiskt oberoende, har ägnat 20 år åt cykelresor för nöjes skull. I slutet av 1800-talet var standarden på vägbeläggningen mest lera. Om det regnade måste cyklarna släpas genom djup lervälling och när det sedan torkade upp var vägen full med djupa spår.

Dock fanns det på den tiden många matställen och även övernattnings-möjligheter utefter vägarna. Denna bok beskriver en resa genom 10 alppass som passerades i en följd. Passen var Col de la Faucille, La Tete Noire, St Bernhard Simplon, Splügen, San Bernhardino, St Gotthard, Furka, Grimsel och Bruning. Boken är scannad från ett gammalt ex som hittades vid en uppstädning i The New Your Public Library.

Att det fattas några sidor i början och att bilderna är väldigt suddiga är väl beroende på det dåliga material man haft till buds. Scanningen, utförd av Nabu Public Domain Reprints, har inte fått sidorna i rätt ordning och det är väldigt slarvigt. Boken på engelska omfattar 110 sidor.

Författare: Elizabeth Pennell
Publicerad av: T. Fisher Unwin London
Publicerad: 1898
Språk: Engelska
Antal sidor: 110
Nypublicerad: 2010
Round the World on a Wheel

Författaren och hans kompisar, Franke Lowe och Edward Lunn, startar i juli 1886 från London för att cykla jorden runt. Dom använder nya Rover säkerhetscyklar och har mycket lätt packning. Åker via Belgien, Holland, Tyskland till Österrike utan problem.

Vid Ungerns och Rumäniens gränser problem med skyhög tull på cyklar. Åker via Odessa mot Krum över vägläsa stepper. Bara ägg och bröd att köpa på landsbygden men i Jalta har middagsmålet 13 rätter. Via Dariel-passet över Kauksus på vägar branta som stegar. Via Jerevan mot Tabriz och till Teheran.

Övernattningar på landsbygden i smutsiga fönsterlösa lerhyddor. Till Kum där dom nästan stenas till döds av Profetens ättlingar. Efter Ispahan överraskas dom av en storm i Kolikush-passet och irrar omkring i 18 timmar i meterdjup snö omgivna av vargar. Via Shiraz till kusten och båt till Karachi. Upp till Lahore och via Grand Trunk Road till Calcutta. Båt till Rangoon och cykel norrut till Mandalay.

Flodbåt så långt norrut som möjligt och sedan kompasskurs österut. Under otroliga strapatser genom Kina fram till YangTseKiang-floden som dom följer till Shanghai. Resan genom Kina tog 5 månder. Båt till Japan som är ett himmelrike för cyklister.

Därefter båt till San Francisco för färd till New York.På den tiden var USA:s inland fortfarande väglöst och halva den långa sträckan måste dom cykla på järnvägsbankar. Båt till Southampton och med cykeleskort i triumf in i London den 29:e aug 1898. Denna bok om en otrolig resa under otroliga strapatser är skriven på engelska och på 325 sidor.

Författare: John Foster Fraser
Publicerad av: Chatto & Windus London
Publicerad: 1899
Språk: Engelska
Antal sidor: 325
Nypublicerad: 1982
I soluppgångens land

Författaren är en 30-årig svensk konsthandlare som sedan en tid arbetat med Yokohama som bas. Japan är sedan några år ett populärt turist-land där utlänningarna åker bekväma tågresor mellan sevärdheterna. Men författaren vill se hur det är på landsbygden för att få en uppfattning om den vanliga japanens levnadsvillkor.

Han avser att cykla från Yokohama till Kobe och anskaffar cykel och anställer en tolk. När han styr ut på Tokaidan är det högsommar och det blir en svettig erfarenhet. Desutom drabbas tolken av blindtarmsinflammation redan efter någon dag. Men författaren fortsätter genom ett land med annorlunda sedvanor trots att han har ett mycket begränsat ordförråd. Dock tar han hjälp av tåget när det blir för besvärligt.

Han når Kobe och unnar sig en riktigt bekväm båtresa tillbaks till Yokohama. Författaren noterar bl.a att naturen inte är lika bedårande som i turistbroschyrerna samt att hotellen på landsbygden är fulla av loppor. Boken är skriven på svenska och omfattar 170 sidor.

Författare: W.A:son Grebst
Publicerad av: Wald Zachrissons Boktryckeri Gbg
Publicerad: 1909
Språk: Svenska
Antal sidor: 170
På motorhoj med bönholk från Haparanda till Ystad

Författaren är en person som genom motorcykel-sporten genomkorsat Svea- och Götaland, men aldrig varit norrut men nu kom på idéen att genomkorsa Sverige på längden.

Alltså letar han upp en medhjälpare som är riktigt kunnig mekaniker. Sedan lusläser han protokollen från motorcykeltävlingar och finner att Indianmaskiner är tillförlitligast. Anskaffar en sådan maskin med sidovagn och utrustar den enligt tidens sed. Då ingår reservproviant med åtta hårdkokta ägg i aluminiumfodral samt Napoleonkonjak. För säkerheten svarar två lätta och en grov browning.

Maskin med utrustning fraktas med tåg till Haparanda. Resan på den tidens huvudled söderut gick mycket genom ödemarker. I närheten av bebyggelse bromsas farten genom det stora antal grindar som måste öppnas och stängas. Flera av de breda älvarna som måste passeras har ännu inte fått några broar varför överfarten får ske med små ytterst primitiva färjor.

Hela resan avklaras med bara mindre maskinella problem på nio dagar. I stället koncentrerar sig de båda äventyrarna på goda middagar på de stadshotell som passeras. För den som är intresserad av hur det var förr i tiden finns här en skildring på 163 sidor.

Författare: E. von Gregerfelt
Publicerad av: A.Bonniers Boktryckeri
Publicerad: 1921
Språk:
Antal sidor: 163
Across America by Motorcycle

Ett engelskt flygaress från 1:a världskriget startade 1919 en resa tvärs USA på en nyinköpt 4-cyl Hendersson motorcykel. Start från New York och efter 3 mån och 5000 miles är han framme i San Francisco.

Trots att det fanns många fler bilar i Amerika så var de flesta vägar oändligt mycket sämre än i Europa. Mest djupa hjulspår över prärien där diligenserna gått fram. Vägarna var sämre ju längre västerut han kom. För att ta sig fram måste han ofta springa bredvid motorcykeln och efter 142 omkullkörningar slutade han räkna.

Den lågbyggda motorcykel var nog olämplig på vägar där T-Fordar till nöds kunde komma fram. Dessutom var den helt undermålig kvalitetsmässigt. Under resan renoverades motorn 4 gånger och han bytte 5 kolvar, 3 cylindrar, 2 vevstakar, 3 satser lager och mycket annat.

Reparationskostnaden översteg mångdubbelt inköpspriset för en ny motorcykel men däcken höll hela resan. I vanlig ordning var fabriksgarantin värdelös. Framkommen sålde han motorcykel för en fjärdedel av vad den kostat 3 mån tidigare.

Resan var en god prestation av en stor optimist med gott humör i alla motgångar och boken är välskriven och underhållande. Den finns i nytryck och kan beställas från www.kessinger.net. Skriven på engelska och omfattar 248 sidor.

Författare: C.K.Shepherd
Publicerad av: Longmans, Green & Co New York
Publicerad: 1922
Språk: Engelska
Antal sidor: 248
Nypublicerad: 2005
Bakom Rysslands Järnridå

Denna rysktalande journalist har tidigare gjort flera omfattande resor österut. Men denna gång åker han motorcykel för att få en uppfattning om hur det är på landsbygden och för att lättare få kontakt med vanligt folk.

Redan i Petrograd blir han avrådd från att resa utanför stadsgränsen, på landsbygden råder laglöshet. Men han åker via Novgorod och Volotjock till Moskva. Sedan via Kursk, Charkov, Rostov så kommer han till oljestaden Grosny.

För att komma vidare till Tiflis (nuvarande Thibilisi) måste han passera genom det bergiga och vilda Kaukasus. Här i de oländiga bergstrakterna lever folk som inte kommit i kontakt med omvärlden sedan korstågens tid och det talas här 32 helt olika språk.

Trots starka ryska militärstyrkor förekommer dagligen överfall på resande, men författaren lyckas med viss tur komma oskadd fram till Tiflis. Här råkar han emellertid ut för en livsfarlig sjukdom, amöbadysenteri, och är nära döden.

När han efter några veckor kommit på benen, tar han tåget hem. Bland de iakttagelser han gjorde under resan var att i detta jämlikhetens land så var den kvinnliga månadslönen 50 rubel, manliga högre chefer tjänade 20000 rubel.

All lägre skolundervisning hade upphört, alla skulle bara producera. Partiets envälde var mer omfattande än tsarens någonsin var. För egen del noterar han att hotellen har sönderslagna fönster och vimlar av ohyra. Boken omfattar 176 sidor.

Författare: Per Emil Brusewitz
Publicerad av: Hugo Gerbers Förlag
Publicerad: 1923
Språk:
Antal sidor: 176
Across Europe with Satanella

Författarinnan och hennes bror Oswald (kusiner till den välkände Winston Churchill) gör en reportageresa genom östra delen av Europa och genom Ukraina för att rapportera om hur läget är där några år efter kommunisternas maktövertagande.

För resan använder dom en tung 2-cyl AJS med sidovagn och startar från England 8 juli 1924. Genom Holland och Tyskland till Polen där vägarna var otroligt dåliga med 5 miles/h som snitthastighet. Förhållandena blev mer primitiva längre österut, i Tyskland hotellen utan tvål, i västra Polen hotellen utan handdukar, i östra Polen hotellen utan lakan.

Ukraina med vänliga människor och mycket välvilliga makthavare. Här bidrog nog släktskap med Churchill och introduktionsbrev från Trotsky och Rakovsky. Färden går till Jalta på Krim-halvön och därifrån med båt till Trieste.

Därefter över Dolomiterna och Alperna till England.
Boken är skriven på engelska och omfattar 216 sidor.

Författare: Clare Sheridan
Publicerad av: Duckworth London
Publicerad: 1925
Språk: Engelska
Antal sidor: 216
En Stockholmsgrabb på cykel till Afrika

Grabben Stig som ett tag uppehållit sig i Frankrike får besök av kompisen Erik som från Sverige medtagit två cyklar. Från Rouen startar dom mot Paris och åker sedan söderut mot Cette vid Medelhavskusten. Sedan följer dom kusten mot Barcelona där dom träffar flera svenskar, norrmän och danskar.

Reskassan krympte snabbt och när dom startade på dom 40 mil som var kvar till Valencia hade dom bara 25 öre. Men dom hade havregryn och räknade med att klara sig på gröt och apelsiner. Utlovade pengar fanns ej i Valencia men pojkarna lyckades låna en mindre summa på konsulatet och fortsatte mot Chartagena. Här fanns pengar och post hemifrån, men ingen båtlägenhet till Afrika varför dom fortsatte till Almeria. Härifrån kom dom med en båt till Melilla i Marocko och fortsatte österut längs kusten.

I staden Berkane träffade dom en svensk ingenjör och fick ett kortvarigt arbete som gav förstärkning till reskassan. Dom åkte genom Algeriet till Alger och tog båt till Marseille. Dom cyklade via Avignon och Lyon till Paris dit dom kom 2 månader efter förra besöket. Här skulle nu Erik påbörja en anställning varför Stig tvingades cykla ensam mot Stockholm.

När han kom hem hade han cyklat totalt 600 mil. En resa genomförd med ungdomlig entusiasm och små finansiella resurser. Boken ingår i en pojkbokserie och är på 182 sidor.

Författare: Stig Pallin
Publicerad av: Lars Hökerbergs bokförlag
Publicerad: 1926
Språk:
Antal sidor: 182
Jorden rundt paa cykle

Två unga danska sjömän, Kai och Aage, startar i februari 1925 från Köpenhamn för att cykla jorden runt. Ingen tror på projektet, då de får starta på sina gamla cyklar med ytterst enkel utrustning. Åker genom Holland, Belgien, Frankrike ned till Marseille. Övernattar billigt i kuststädernas sjömanshem och besöker danska fartyg där de ofta blir bjudna på mat. Mot Italien till Brindisi.

Aage tvingas ge upp efter ett malariaanfall. Kai tar båt till Albanien och hyllas i Tirana som första utländska cyklist som kommit dit. Via Makedonien till Grekland och båt till Egypten. Via Palestina till Syrien där druserna gjort uppror. Till Basra i Irak där han i en hotelliggare råkar få se namnen Heiberg och Svane.

Detta är de danska motorcyklisterna som nyss passerat. Från Irak med båt till Karachi i Indien. Här följer han järnvägen i 120 mil till Delhi. Vägkartor och skyltning finns inte. Från Delhi den 600 mil långa breda Grand Trunk Road till Calcutta. Båt till Rangoon i Burma och genom djungeln till Siam på stigar så dåliga att cykeln bitvis måste bäras. Genom Franska Indokina och båt till Japan och sedan till Rio i Brasilien, västerut mot Chile.

Vid bergkedjan Anderna tar han inte tunneln igenom utan drar cykeln med sig över 3500m högt bergspass. Passet öppnades 1817 för att driva miljontals negerslavar till Amerikas västkust. Högst på passet finns en berömd Kristusstaty. Från Chile båt till San Francisco och sedan cykel över Sierra Nevada och Rocky Mountains. Till New York ankom han helt obemärkt en vecka efter att svenske cyklisten Bertil Hult gjort sin storstilade entré.

Inga pengar till biljett hem, men som vanligt tar han fram sjömansboken och jobbar sig hem. Detta är en berättelse om hur man med framåtanda och finurlighet cyklar jorden runt på låg budget. Med sjömansbok över haven, men viktigast är anpassning "man måste kunna sjunga med de fåglar man är ihop med".

Författare: Kai Thorenfeldt
Publicerad av: C.A.Reitzels Förlag
Publicerad: 1928
Språk: Danska
Antal sidor:
Jorden runt på cykel

Tre stycken optimister startar från Stockholm våren 1925 på sprillans
nya Crescent-cyklar. Redan i Köpenhamn har en i gänget fått nog och hoppar av. De två andra, Bertil och Olle trampar vidare söderut. Mest på små-vägar för att slippa biltrafiken som redan på denna tid upplevs som besvärande. I Frankrike stoppas dom av varningsskott från polisen och i Spanien blir dom arresterade misstänkta för att vara bolsjeviker.

I Marocco har Riff-kabylerna gjort uppror och strider pågår. Bertil får en kula genom vaden men båda trampar vidare på kamelspåren i ökensanden. Från Algeriet över till och upp genom Italien och sedan österut. Båt från Grekland till Egypten. Bertil tar båt från Suez till Indien, men Olle har fått nog och hoppar av.

Bertil trampar ensam tvärs genom Indien, ett land utan vägkartor och befolkningen talar bara infödings-språk. Båt till Rangoon och cykel till Singapore. Genom Japan och båt till USA. Här träffar Bertil en helt okänd, svenskamerikanen Charles Lindberg.

Någon vecka senare läser han i tidningarna om ensamflygningen över Atlanten som gjorde Lindberg till en superkändis. Bertil lär sig snabbt detta om marknadsföring och åker i triumf med poliseskort genom New York, träffar borgmästaren, bor på Waldorf Astoria och
hem med M/S Gripsholm.

På de trekvarts sekel som gått sedan denna resa genofördes har världen förändrats radikalt. Där huvudvägarna bara var kamelspår i sanden, där går idag asfalterade motorvägar. Detta är en bok där varje sida är fylld av strapatser och otroliga äventyr. En reseskildring från en tid som aldrig återkommer.

Författare: Bertil Hult
Publicerad av: Albert Bonniers förlag
Publicerad: 1928
Språk:
Antal sidor:
Landsvägen lockar

Fyra unga spänstiga damer gör per cykel en rundtur genom Tyskland. Dom har en månad till förfogande och en mager reskassa. Startar från Göteborg med en båtresa till Stettin. Till Berlin där dom bl.a finner ut att i Tyskland är det överallt gratis inträde till Museer på söndagarna.

Åker via Dresden och Meissen och förvånas över alla föreningar som har egna unika uniformer som dom är ute och paraderar med så fort tillfälle därtill ges. I Leipzig imponeras dom av Europas största segermonument, Völkerschlacht-Denkmal. Dom cyklar genom små byar med hopgyttrade hus som är vackert bemålade och blomsterprydda. Studentstaden Jena med dess studentliv är högintressant. Sedan passeras bl.a Nürnberg och München.

Färden går runt Bodensjön och upp genom Schwartzwald till Heidelberg. Längs Rehn och till Frankfurt och därefter Kassel. Dom följer Wesers dalgång och tar sig till Hannover. Över Lündeburgerheden och till Lübeck. Härifrån båt tillbaka till Göteborg.

Denna imponerande resa sker huvudsakligen per cykel men även lift med bilar förekommer. Boken är mycket detaljerad och välskriven och en del tips kan nog vara användbara än idag.

Boken omfattar 259 sidor.

Författare: Karin Maria Johansson
Publicerad av: Åhlen & Åkerlunds Förlag
Publicerad: 1929
Språk:
Antal sidor: 259