Meine Radreise um die Erde

Från Dortmund startar 1895 en språkkunnig välutbildad 21-årig tysk för att cykla jorden runt på en dåtida modern cykel. Den har luftgummidäck på träfälgar, vägmätare men saknar broms och frihjul.

Mycket företagsam och reklaminriktad träffar han under resan många betydande personer, t.ex borgmästare och även kung Leopold av Belgien. Resan går igenom Holland, Belgien, England och båt till New York. Tvärs USA som på denna tid bitvis är väglöst, men några järnvägar finns och då går det att åka på banvallen.

Långa sträckor bär han cykel och bagage på ryggen men tar detta med jämnmod. Är mer förargad över dåtida amerikanska spritrestriktioner som gör det svårt att få tag på öl.

I boken räknar han noga upp alla orter han passerar fram till San Francisco. Härifrån ångbåt till Calcutta. Han har planerat att cykla genom Indien, Afghanistan, Iran och Turkiet. Härav blir intet eftersom pest och kolera härjar i Indien så han fortsätter med båt till Italien och är sedan nästan hemma. Alltså mer båtresa än cykling.

Den 27 månader långa resan finansieras genom att sälja reseberättelser, hålla föredrag och att ta allt möjligt arbete, bara det är välbetalt. Är även sponsrad av en stor vinfirma och får bra betalt av en cykeltillverkare. 

Boken på tyska omfattar 320 sidor.

BookAuthor
Heinrich Horstman
PublisherName
Maxime Leipzig
PublishedYear
1898
BookLanguage
Tyska
NumberOfPages
320
ISBN
978-3-931965-06-8
RepublishedYears
2000