Strövtåg

Författaren transporterar sin Harley Davidson med båt till Bordeaux. Därifrån startar han en tur för att besöka det som intresserar honom mest. Alltså iväg till grottorna i Laugurie-Basse, La Mouthe, Font-de-Gaume samt Combarelles. Här finns fascinerande gamla grottmålningar, utförda på den tiden när mammutar fanns i Europa.

Därefter kör han söderut mot provinserna Navarra och Soule. Här består befolkningen till stor del av folkslaget basker vars urgamla kultur intresserar honom. Baskerna är en liten folkspillra som isolerade sig i de otillgängliga bergstrakterna i norra Spanien. Där höll de stånd mot de muslimska inkräktare som sedan följde.

Det baskiska språket som är helt olika andra språk, har troligen bevarats oförändrat från stenåldern. Författaren åker sedan in i Spanien och besöker dess fyra baskiska provinser. Här är den stränga religösa linsstilen framträdande, starkt influerad av Jesuiterna. Grundaren av detta fanatiska och militanta ordenssällskap levde i början av 1500-talet i orten Loyola och givetvis gör författaren ett besök även här.

Han besöker även den kända vallfartsorten Lourdes. På vägar som inte är mer än åsnestigar åker han till den lilla fristaten Andorra. Här finns inga världsliga myndigheter men desto fler kyrkliga. Endast en tillfartsväg leder till detta rike, men många smuggelstigar över bergen.

Åter till Bordeaux och efter 3500km sänds Harleyn med båt till Sverige. Denna bok är mycket faktaorienterad med fokus på baskerna och deras kultur. Boken omfattar 256 sidor.

Författare: Maths Holmström
Publicerad av: AB Adolf Johnson & C:s Förlag Stockholm
Publicerad: 1930
Språk:
Antal sidor: 256
Genom äventyrens land

Den 24 mars 1929 startade från Stockholm en expedition med den optimistiska målsättningen att åka till Kapstaden och åter. Två tunga Royal Enfield-maskiner med sidovagn resp. släpvagn användes. Besättningen var fyra personer varav två, Bertil Hult och Kai Thorenfeldt tidigare hade ensamcyklat jorden runt.

Resan gick först till England för besök på fabriken. Redan där blev Thorenfeldt osams med övriga och åkte hem. Resan fortsatte ned till Barcelona där en världsutställning pågick. Här fick de två andra nog av strapatserna och åkte hem, lämnande författaren att fortsätta ensam.

Färden gick över Gibraltar och ned längs Marockos västkust. Vid Cap Juby måste han vända då det inte ens fanns kamelspår att åka efter. Från Casablanca ett nytt försök genom att åka sydost för att nå Bechar. Vid Rick måste han p.g.a krigshandlingar åter vända norrut.

Från Oran går nästa försök att komma söderut. Nu lyckas han via Saida och Ain-Sefra nå fram till Bechar. Härifrån går det att via Beni-Abbes och Taourirt komma fram till Goa vid Nigerfloden. Här lämnas det helt utsltna ekipaget och den malariasjuka författaren tar sig hem till Sverige.

Förutom livliga beskrivningar av strapatser och äventyr berättar även författaren om möten med ett antal soldater i Främlingslegionen. Av vad han hört och sett av dessa legosoldaters framfart mot ursprungsbefolkningen ger han en mörk bild av den profithunger som ligger bakom kolonialkrigen.

På bokens 251 sidor hinner mycket hända, den är skriven av en person med god observationsförmåga och mycket humor.

Författare: Bertil Hult
Publicerad av: Albert Bonniers Förlag
Publicerad: 1931
Språk:
Antal sidor: 251
I nöd och lust genom Europa

Denna resvana författarinna företar en cykelresa från Stockholm till Italien. Hon vill undersöka om Europas vägar är säkra för en ensam dam på cykel. I Danmark träffade hon samman med Grete som ville följa med.

De båda damerna trampar ner genom Tyskland och besöker gamla kulturstäder som Wittenberg med Lutherminnen, Weimar med Goethe och Schiller, Wartburg med Luther, Frankfurt, Heidelberg och till Basel.

Här får Grete hemlängtan och återvänder till Danmark. För att slippa branta alpvägar tar författarinnan tåget till Lugano. Förden går sedan via ett flertal Italienska kulturstäder till Ravenna som är slutmålet. Hemresa med tåget. Hon fann att vägarna var säkra och hon bemöttes överallt med största älskvärdhet och hänsynsfullhet.
Boken på svenska och i kåserande stil omfattar 145 sidor.

Författare: Karin Johnsson
Publicerad av: Bonniers
Publicerad: 1931
Språk: Svenska
Antal sidor: 145
Mit Vollgas durch Wüste und Busch

Författaren är en äventyrslysten tysk journalist som år 1931 tillsammans med två kompisar åker sträckan Kairo-Kapstaden, på varsin 600cc MC fabr. Standard med sidovagn. Dom medförde en omfattande filmutrustning och resan finansierades genom reseberättelser och filmupptagningar.

Genom Egypten på dåliga vägar utmed Nilen. Efter Luxor blir det kompasskurs genom öknen då vägarna är ofarbara. Förbi Assuan, Wadi Halfa, Atbara till Khartoum. Nödvändigt att ta Nilbåt föra att komma till Juba. Dom åker via Kampala, Nairobi till Dar-es Salam. Vid nattliga tältläger besök av lejon och leopard. Värmen är mycket besvärande och dom får känning av malaria. Besöker ön Zansibar som en gång var huvudort för export av guld, elfenben och negerslavar.

Dom fortsätter via Pretoria och Johannesburg till målet i Kapstaden.
Här får dom ett festligt mottagande av Tyska Klubben för prestationen att med den tidens utrustning åka hela vägen genom den svarta kontinenten från norr till söder. Hela resan tog nästan ett år. Återfärden till Tyskland företas med båt. Boken är skriven på tyska och omfattar 200 sidor.

Författare: Horst Millauer
Publicerad av: Preussen-Verlag Berlin
Publicerad: 1932
Språk: Tyska
Antal sidor: 200
ISBN: 3-8330-1056-8
Nypublicerad: 2003
Three Lands On Three Wheels

Detta äkta par bor i Paris. Båda är etablerade konstnärer och författare och nu ger dom sig ut på en ny kombinerad arbets- och nöjesresa. Denna gång väljer dom en sidovagnsmaskin där korgen ersatts med en stor låda innehållande material för att måla tavlor och även kläder och liknande som behövs för en längre resa.

Först blir det en 2-månaders rundtur till sydöstra Frankrike där dom besöker många små byar och städer för att bese palats, fästningar och ruiner.Dom beser även grottor med målningar från stenåldern. Landskapets skönhet beundras och som gourmet- och vinexperter njuter dom av tillvaron.

Därefter åker dom över till England och under en månad följer dom sydkusten. Sedan tar dom båt över till Irland där dom åker till den lilla ön Aran i Nordvästra delen av landet. Denna ö har en gång varit ett religiöst metropolis och det finns massor av kyrko- och klosterruiner.

Befolkningen lever på gammaldags vis och kan fortfarande prata gaeliska. På återresan besöker dom så kända orter som Galway, Connemara och Limerick innan de når Cork. Författarna gör många intressanta detaljobservationer om de trakter dom åker igenom och de människor som de möter. Boken skriven på engelska och illustrerad med teckningar. Omfattar 359 sidor.

Författare: Jan & Cora Gordon
Publicerad av: William Morrow and Comp. New York
Publicerad: 1934
Språk: Engelska
Antal sidor: 359
På cykel genom 16 länder

Författaren, som är baptistpastor i Trollhättan, har länge haft en het önskan att få besöka det "heliga landet". Tillsammans med likaledes gudfruktiga Sven och Ingvar startar trion i april 1928 och per cykel. Genom Danmark där han till sin bestörtning fann att kristna både rökte och drack öl.

Ned genom Tyskland, Holland och Belgien där han i dom katolska områden fann vägarna kantade med "halvruttna krucifix". En katolsk mässa fann han "otroligt andefattig". Ned till Paris, Geneve, Milano och Rom. Här träffade han italienska baptister som ansåg att "Mussolini var en stor man som gjort folket oskattbara tjänster".

Ett katolskt barndop liknar han vid en "besvärjelseceremoni". Vidare österut till Catonia på Sicilien och ångare till Alexandria. Via Cairo tar sig trion till Jerusalem. På den plats där kung Davids tempel legat finns nu Omarmoskén som han avfärdar som "förödelsens styggelse". Han anser givetvis att landet tillhör judarna som ju härstammar från Abraham. Även palestinierna härstammar ju från Abraham men från hans barn med en tjänstekvinna och sådana barn har ju som bekant ingen arvsrätt.

Trion tar sig via Syrien, Libanon, båt till Turkiet, Bularien, Jugoslavien, Ungern, Tjeckien och Tyskland till Sverige. Intressant reseberättelse från en bibelkunnig person med begränsade vyer.
Boken omfattar 245 sidor.

Författare: Axel Reinarth
Publicerad av: Harriers Bokförlag AB
Publicerad: 1935
Språk:
Antal sidor: 245
Three-wheeling through Africa

Två förmögna unga amerikaner, optimister och äventyrare, startade en jorden-runt resa 1933. Komna till Lagos i Västafrika får dom idéen att göra något som ingen annan lyckats med; att åka motorcykel tvärs över Afrika. Alla experter anser att detta är helt omöjligt, men dom inhandlar varsin Triumph sidovagnsmaskin, lätta en-cylindriga och på bara fem hästkrafter. Sidovagnarna fylls med reservdelar, mycket bensin, smörjolja,  karbid till belysningen m.m.

Färden skulle gå genom Nigeria, Franska Ekvatorial-Afrika, AngloEgyptian Sudan och till Massawah i Eritrea. Vägar och kartor finns inte utan dom får följa stigar i regnskogen. Färden går sedan norr om Chad-sjön och här är det istället vädliga sanddynor, sandkardborrar och giftiga insekter. Dom tar sig fram i lössanden från oas till oas.

Då det inte finns verkstäder måste dom själva utföra alla provisoriska reparationer. T.ex när fiberbussningen till en brytare fattas, tillverkas en ny bussning av gommen till löständer. Efter dryga sex månader kommer dom fram till målet, kläderna i trasor och maskinerna som skrothögar men dom har livet i behåll. Denna mycket intressanta bok är på engelska och omfattar 349 sidor.

Författare: James G. Wilson
Publicerad av: Blue Ribbon Books New York
Publicerad: 1936
Språk: Engelska
Antal sidor: 349
Vår Nimbusfärd

Två luspanka danska skådespelare får idén att utnyttja det sju veckor långa sommaruppehållet till en långfärd. Efter uppvaktning hos Nimbusfabrikens ägare får dom tillgång till en ny Nimbus motorcykel med sidovagn för att åka Medelhavet runt.

Då båda är med i scoutrörelsen skaffas rekommendationsbrev från högsta ort, detta för att få övernatta i scoutlokaler och kanske bli bjudna på mat. För hyggligt väder gäller tält och campingutrustning.
Resan startar och går ner genom Frankrike och Spanien där affärsmännen försöker pungslå utlänningar.

Över till Marocco där färden går genom Riffbergen. I Algeriet gör den berömda Främlingslegionen ett tvivelaktigt intryck medans de genuina araberna är vänliga och hjälpsamma. I Tunisien träffar dom en trevlig scoutledare som är kusin till Al Capone. I Libyen körning genom öknen där bara järnstänger i sanden visar var vägen går.

I Egypten drabbas Foss av värmeslag men botas av en inhemsk medicinman genom trollformler. Dom turkiska poliserna ser ut som banditer och kan inte ett ord utom turkiska. Vägarna är otroligt dåliga och oxkärror är den enda trafiken. Enda mat som serveras är grönsakssoppa med kackerlackor. Att tälta band ormar, scorpioner och sköldpaddor är bättre än att bo på turkiska hotell.

När väl Turkiet är passerat börjar asfalterade vägar och nu går färden snabbt hem till Köpenhamn. Denna humoristiskt skrivna bok omfattar 212 sidor.

Författare: Palle Huld och Elith Foss
Publicerad av: Albert Bonniers Förlag
Publicerad: 1936
Språk:
Antal sidor: 212
Around the world on a Motorcycle 1928-1936

År 1922 startar två ungrare det dom trodde var den första jorden-runt-turen på motorcykel. Reseberättelsen kom redan 1937 på ungerska, men översättning till engelska kom först 2008.

Start från Paris med en HD med sidovagn. Efterföljande 8 år reste dom genom Europa, Afrika, Mellanöstern, Indien, Australien, Sydostasien, Kina, Japan, Nord- och Sydamerika och åter till Europa.

Resandet finansierade dom genom att sälja berättelser om äventyren samt att ge föreläsningar i de många städer dom besökte. Sulkowsky ger en mycket god bild av hur det var i världen på 1930-talet och beskriver den väldiga effekt England utövade på Indiens kultur. Längre österut fanns ännu primitivare kulturer och rent extrem fattigdom.

Dom reste genom vildmark med fara från vilda djur och erfor lera, sand, extrem hetta och kyla, samt floder där motorcykeln måste skruvas i delar för att flottas över i kanoter.

Totalt körde dom 17000 mil och passerade genom 68 länder.

Denna engagerande bok erbjuder en unik beskrivning av världen under mellankrigstiden. I den engelska versionen har boken 413 sidor.

Författare: Zoltan Sulkowsky
Publicerad av: Whitehorse Press USA
Publicerad: 1937
Språk: Engelska
Antal sidor: 413
ISBN: 9781884313776
Nypublicerad: 2008
One Man Caravan

En ung förmögen amerikan som i början på 30-talet studerade i Europa skulle åka hem till New York. I stället för att ta en bekväm atlantångare västerut så anskaffar han en 2-cylindrig Douglas motorcykel och åker österut.

Eftersom jorden är rund så kommer han ändå hem till New York. Den äventyrliga resan gick genom 22 länder och kom att ta 17 månader. När han startade var det en väl utrustad expedition med resehandböcker, specialgjord sovsäck, kokutrustning, skjortor och slipsar samt ett antal finkostymer. När vägarna blev sämre måste all onödig extra vikt reduceras.

Kvar blev bara kartorna, filmkameran, en extra skjorta, en tandborste samt en revolver som han gömde under motorn. Denna djärva och nyfikna resenär nöjde sig inte med den snabbaste och enklaste vägen. Nej allt som var okänt skulle undersökas.

Han lyckades med mycket tur att ta sig in i det då helt avskärmade Afghanistan och besökte Jalalabad, Kabul och Kandahar. Även att komma in i Kina ansågs omöjligt. Men med djärvhet och list lyckades författaren ta sig över gränsen och göra en 300 mils färd i detta land.

Att ensam kunna ta sig fram i främmande avlägsna länder där kartorna inte stämmer och där teckenspråket är enda möjligheten att kommunicera gör författarens prestation enastående.

Att han dessutom är en duktig berättare med mycket humor gör denna bok till en verklig höjdare. Skriven på engelska, 275 sidor.

Författare: Robert Edison Fulton Jr
Publicerad av:
Publicerad: 1937
Språk: Engelska
Antal sidor: 275
ISBN: 1-884313-05-1
Nypublicerad: 1996