Jorden runt på cykel

Tre stycken optimister startar från Stockholm våren 1925 på sprillans
nya Crescent-cyklar. Redan i Köpenhamn har en i gänget fått nog och hoppar av. De två andra, Bertil och Olle trampar vidare söderut. Mest på små-vägar för att slippa biltrafiken som redan på denna tid upplevs som besvärande. I Frankrike stoppas dom av varningsskott från polisen och i Spanien blir dom arresterade misstänkta för att vara bolsjeviker.

I Marocco har Riff-kabylerna gjort uppror och strider pågår. Bertil får en kula genom vaden men båda trampar vidare på kamelspåren i ökensanden. Från Algeriet över till och upp genom Italien och sedan österut. Båt från Grekland till Egypten. Bertil tar båt från Suez till Indien, men Olle har fått nog och hoppar av.

Bertil trampar ensam tvärs genom Indien, ett land utan vägkartor och befolkningen talar bara infödings-språk. Båt till Rangoon och cykel till Singapore. Genom Japan och båt till USA. Här träffar Bertil en helt okänd, svenskamerikanen Charles Lindberg.

Någon vecka senare läser han i tidningarna om ensamflygningen över Atlanten som gjorde Lindberg till en superkändis. Bertil lär sig snabbt detta om marknadsföring och åker i triumf med poliseskort genom New York, träffar borgmästaren, bor på Waldorf Astoria och
hem med M/S Gripsholm.

På de trekvarts sekel som gått sedan denna resa genofördes har världen förändrats radikalt. Där huvudvägarna bara var kamelspår i sanden, där går idag asfalterade motorvägar. Detta är en bok där varje sida är fylld av strapatser och otroliga äventyr. En reseskildring från en tid som aldrig återkommer.

BookAuthor
Bertil Hult
PublisherName
Albert Bonniers förlag
PublishedYear
1928