Jorden rundt paa cykle

Två unga danska sjömän, Kai och Aage, startar i februari 1925 från Köpenhamn för att cykla jorden runt. Ingen tror på projektet, då de får starta på sina gamla cyklar med ytterst enkel utrustning. Åker genom Holland, Belgien, Frankrike ned till Marseille. Övernattar billigt i kuststädernas sjömanshem och besöker danska fartyg där de ofta blir bjudna på mat. Mot Italien till Brindisi.

Aage tvingas ge upp efter ett malariaanfall. Kai tar båt till Albanien och hyllas i Tirana som första utländska cyklist som kommit dit. Via Makedonien till Grekland och båt till Egypten. Via Palestina till Syrien där druserna gjort uppror. Till Basra i Irak där han i en hotelliggare råkar få se namnen Heiberg och Svane.

Detta är de danska motorcyklisterna som nyss passerat. Från Irak med båt till Karachi i Indien. Här följer han järnvägen i 120 mil till Delhi. Vägkartor och skyltning finns inte. Från Delhi den 600 mil långa breda Grand Trunk Road till Calcutta. Båt till Rangoon i Burma och genom djungeln till Siam på stigar så dåliga att cykeln bitvis måste bäras. Genom Franska Indokina och båt till Japan och sedan till Rio i Brasilien, västerut mot Chile.

Vid bergkedjan Anderna tar han inte tunneln igenom utan drar cykeln med sig över 3500m högt bergspass. Passet öppnades 1817 för att driva miljontals negerslavar till Amerikas västkust. Högst på passet finns en berömd Kristusstaty. Från Chile båt till San Francisco och sedan cykel över Sierra Nevada och Rocky Mountains. Till New York ankom han helt obemärkt en vecka efter att svenske cyklisten Bertil Hult gjort sin storstilade entré.

Inga pengar till biljett hem, men som vanligt tar han fram sjömansboken och jobbar sig hem. Detta är en berättelse om hur man med framåtanda och finurlighet cyklar jorden runt på låg budget. Med sjömansbok över haven, men viktigast är anpassning "man måste kunna sjunga med de fåglar man är ihop med".

BookAuthor
Kai Thorenfeldt
PublisherName
C.A.Reitzels Förlag
PublishedYear
1928
BookLanguage
Danska