En samling kåserier om olika personers långfärder och andra prestationer företagna på Nimbus-motorcyklar. Samlingen har tillkommit för att fira 25-årsdagen av starten för tillverkningen av detta fabrikat.
Här finns en berättelse av Josef Koch om hur det var när han deltog i den svenska Novemberkåsan. Han berättar även om hur han tillsammans med två andra Nimbusförare satte ett nytt hastighetsrekord, 16 timmar, på sträckan Paris-Kruså. Även en berättelse av H.Ingeman Petersen när han 1927 deltog i hastighetstävlingen Rom till Köpenhamn. Hela denna sträcka kördes non stop och man kan förstå att författaren var fullständigt förbi av trötthet och sömnbrist när han anlände som segrare till Köpenhamn efter 55 timmars färd.
De kända Nimbusåkarna Palle Huld och Elith Foss berättar om resan Medelhavet runt som gjordes 1935, samt den resa de gjorde några år efteråt då de åkte till Teheran i Persien samt åter.
Dessa resor och ytterligare några till finns beskrivna på bokens 175 sidor. Boken är skriven på danska.
Två bröder, studenter vid Uppsala Universitet fick infallet att under en sommar göra en långfärd på cykel. Detta var år 1939 och världsläget var dystert. Dom cyklade genom Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Schweiz, Italien, Österrike och hem.
Här några observationer dom gjorde i Tyskland ett land där nävrätten betyder allt. Stora enformiga trupparader och judehets. Frankrike tyst och trist och vandrarhemmen är oftast någon gammal loge. Schweiz är en förebild på vad Europa bort bli men ej blivit. I Italien finns mycket intressant men dom fick hemlängtan av loppor och makaroner. Österrike en sydlig filial av den stora kaserngården.
Dom cyklade totalt ca 400 mil genom 9 länder på 80 dagar. Som sammanfattning fann dom att allt svenskt är skyhögt överlägset allt utländskt. Undantaget den svenska vägstandarden.
Denna bok är skriven av en observant och välutbildad ung person som skriver humoristiskt. Boken är nog den bästa reseberättelse jag träffat på från denna tidsperiod och kan rekommenderas. Skriven på svenska och omfattar 97 sidor.
Med två cyklar, ett tält, lite pengar och nästan inget mer startar författarinnan och hennes franska man våren 1938 från Paris mot Indien. Dom cyklar genom Italien och Balkan, vidare från Beiruth till Damaskus, genom Irak och med hjälp av lokalbussar och tåg genom Iran och Afganistan.
I Indien cyklar dom längs Ganges till Calcutta och tar båt till Madras. Sedan cyklar dom genom södra Indien till en fransk koloni där dom slår sig ned och lever på indiskt vis. Så börjar andra världskriget och eftersom mannen är fransk medborgare måste paret resa till dåvarande Franska Indokina.
Efter två hårda år på denna plats med febersjukdomar och andra besvärligheter lyckas paret komma med en båt som går till Frankrike och kommer hem våren 1941. Det långsamma sättet att resa gör att författarinnan kommer i verklig kontakt med befolkningen och inte bara får kort insyn i hotellinteriörer.
Berättelsen är i form av dagboksanteckningar och brev hem till bekanta. Boken är på danska och omfattar 243 sidor.