One Man Caravan

En ung förmögen amerikan som i början på 30-talet studerade i Europa skulle åka hem till New York. I stället för att ta en bekväm atlantångare västerut så anskaffar han en 2-cylindrig Douglas motorcykel och åker österut.

Eftersom jorden är rund så kommer han ändå hem till New York. Den äventyrliga resan gick genom 22 länder och kom att ta 17 månader. När han startade var det en väl utrustad expedition med resehandböcker, specialgjord sovsäck, kokutrustning, skjortor och slipsar samt ett antal finkostymer. När vägarna blev sämre måste all onödig extra vikt reduceras.

Kvar blev bara kartorna, filmkameran, en extra skjorta, en tandborste samt en revolver som han gömde under motorn. Denna djärva och nyfikna resenär nöjde sig inte med den snabbaste och enklaste vägen. Nej allt som var okänt skulle undersökas.

Han lyckades med mycket tur att ta sig in i det då helt avskärmade Afghanistan och besökte Jalalabad, Kabul och Kandahar. Även att komma in i Kina ansågs omöjligt. Men med djärvhet och list lyckades författaren ta sig över gränsen och göra en 300 mils färd i detta land.

Att ensam kunna ta sig fram i främmande avlägsna länder där kartorna inte stämmer och där teckenspråket är enda möjligheten att kommunicera gör författarens prestation enastående.

Att han dessutom är en duktig berättare med mycket humor gör denna bok till en verklig höjdare. Skriven på engelska, 275 sidor.

BookAuthor
Robert Edison Fulton Jr
PublishedYear
1937
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
275
ISBN
1-884313-05-1
RepublishedYears
1996