Cykelsommar i Europa

Två bröder, studenter vid Uppsala Universitet fick infallet att under en sommar göra en långfärd på cykel. Detta var år 1939 och världsläget var dystert. Dom cyklade genom Danmark, Tyskland, Luxemburg, Frankrike, Schweiz, Italien, Österrike och hem.

Här några observationer dom gjorde i Tyskland ett land där nävrätten betyder allt. Stora enformiga trupparader och judehets. Frankrike tyst och trist och vandrarhemmen är oftast någon gammal loge. Schweiz är en förebild på vad Europa bort bli men ej blivit. I Italien finns mycket intressant men dom fick hemlängtan av loppor och makaroner. Österrike en sydlig filial av den stora kaserngården.

Dom cyklade totalt ca 400 mil genom 9 länder på 80 dagar. Som sammanfattning fann dom att allt svenskt är skyhögt överlägset allt utländskt. Undantaget den svenska vägstandarden.

Denna bok är skriven av en observant och välutbildad ung person som skriver humoristiskt. Boken är nog den bästa reseberättelse jag träffat på från denna tidsperiod och kan rekommenderas. Skriven på svenska och omfattar 97 sidor.

BookAuthor
Lars F. Hermodsson
PublisherName
Weilanders Tryckeri Uppsala
PublishedYear
1940
BookLanguage
Svenska
NumberOfPages
97