Travelling with Mr Turner

En engelsk motorcykelåkande medelålders advokat som alltid varit Triumph-supporter har skrivit denna bok. Här avhandlas efterkrigshistorien fram till nedläggningen 1983. Tyngdpunkten ligger på Edward Turner som började som konstruktör på 1930-talet och avancerade till chef.

Som röd tråd avhandlas den unika åktur som tre högsta cheferna gjorde hösten 1953. Dom åkte från Englands sydspets, Lands End, till nordspetsen, John o Groats. Sträckan var drygt 160 mil och fick uppmärksamhet i dåtidens MC-tidningar och kallads "Gaffers Gallop". En fri översättning kan vara "gamla gubbarnas åktur". Dom åkte på modellen Terrier, bara 150cc, och maskinerna togs direkt från monteringen för att bevisa maskinernas tillförlitlighet och låga bensinförbrukning.

Under Triumphs storhetstid tillverkades motorcyklarna med slitna maskin- och verkstadsutrustningar men med kunnig arbetskraft. Men fabriksägarna var mer intresserade av utdelning än utveckling, den allmänna uppfattningen var att MC har ingen framtid. Ekonomiska problem betydde slutet.

Denna bokens författare har, 53 år efter Gaffers Gallop, gjort samma resa med en modern 900cc Triumph som bara har namnet gemensamt med dåtidens MC.

Boken på engelska och har 166 sidor.

BookAuthor
Nigel Winter
PublisherName
Partner Publishing Ltd
PublishedYear
2011
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
166
ISBN
978-0-9564975-4-3