Two Wheels North 1909

Två amerikanska grabbar som nyss slutat gymnasieutbildning cyklade 1909 från Santa Rosa nära San Francisco till Seattle i staten Washington. Denna 160 mil långa sträcka kunde visserligen tillryggaläggas med båt eller järnväg, men eftersom ingen ännu färdats sträckan med eget fordon så hade dom här möjligheten att vara först. Dom valde vanliga cyklar med en vägmätare som enda extrautrustning. Om dom klarade av detta och sände reseberättelser så lovade en tidningsägare en belöning på 25 dollar.

Det tog dom 54 dagar att komma fram och det på stigar eller sträckor för häst med vagn. Något vägnät fanns inte och enda kartan visade bara var järnvägen gick. Övernattningar var under en gran eller på en risbädd i någon fördjupning. För att skydda sig mot björnar och pumor hade dom ett salongsgevär och en revolver.

Bokens författare är dotter till Victor och har använt sig av gamla reseberättelser, brev samt det som hennes far berättat. Dock har hon nog broderat ut historien en del så att det nu är en ungdomsbok i nära nog Mark Twain-stil. Boken omfattar 180 sidor och är skriven på amerikansk engelska.

BookAuthor
Evelyn McDaniel Gibb
PublisherName
Oregon State University Press
PublishedYear
2000
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
180
ISBN
0-87071-485-6