Sovietrek

Författaren är en erfaren amerikansk långdistans-cyklist (tidigare Alaska-Argentina) som tillsammans med sin bror Steve och två ryssar, Volodya och Alexander, skall cykla genom det helt stängda Sovjetunionen. Dom har insamlat 50000$ och har fått kopior av US State Department vägkartor som är bättre än sovjetiska.

Alla 4 startar i april 1990 från St. Paul i USA. Första etappen till New York utan problem. Flyger sedan över till Frankrike och cyklar österut. Sovjets gräns når dom i juni. Fram till Ural-bergen går det ganska lätt, men sedan blir vägen allt sämre och efter Novosibirsk är det bara lös lera. Vid staden Kokuy tar vägen helt slut. Endast på floden Shilka går det att komma framåt. På hoptejpade gamla livbåtar tar dom sig 250 miles till militärbasen Yerofey-Pavlovich där nu väg börjar. Slutmålet Vladivostok når dom efter 124 dagar i Sovjet. Dom flyger till Los Angeles och cyklar till St. Paul, alltså har dom tagit sig jorden runt. För detta har dom behövt 239 dagar och distansen 12888 miles.

Boken är försedd med utomordentligt bra kartskisser och många fina fotografier. Den är helt klart avsedd att även vara en lärobok. Boken är skriven på engelska och omfattar 104 sidor.

BookAuthor
Dan Buettner
PublisherName
Lerner Publications Company
PublishedYear
1994
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
104
ISBN
0-8225-2950-5