På cykel genom ett imperium

En amerikan, en engelsman och en fransman lyckas efter glasnost-omvälvningen i Ryssland få tillstånd att cykla från Leningrad till Vladivostok. Enda kravet var att dom hela vägen måste åtföljas av en rysk tolk. En stor summa pengar överlämnades till SovIntersport som skulle reservera hotell och liknande utefter resvägen.

Resan planerades noga och massor med utrustning sändes till städer som skulle komma att passeras. Med hightech mountainbikes ger dom sig ut på dom dåliga ryska vägarna som bara blev sämre ju längre österut dom kom. I Sibirien var det en sträcka på mer än 100 mil utan tillstymmelse till asfalt. Bitvis måste dom leda cyklarna på järnvägsbankar.

Den utlovade reserveringen på hotellen var oftast ej gjord och att checka in på ett hotell kunde ta timmar, att få vodka på bordet gick snabbare. Att säda telegram hem på engelska var ej tillåtet. Deras uppfattning om Ryssland blev att landet är trist och fult och att invånarna är likgiltiga. Dom passerade byar där alla invånarna, mitt på dagen, var helt stupfulla. Dock var invånarna i Sibirien vänligare.

Efter sex månader kom dom fram till Vladivostok och tog flyget till Moskva för en slutuppgörelse med SovIntersport. Cheferna för denna organisation försökte helt ogenerat att salta på alla kostnader. Deltagarna reste hem fast beslutna att aldrig mer besöka Ryssland. Boken är detaljerad och kan ge nyttig information om resor i landet. Omfattar 317 sidor.

BookAuthor
Simon Vickers
PublisherName
Raben & Sjögren
PublishedYear
1992
NumberOfPages
317