Off the map

En amerikansk dokumentärfilmare, Carl Jones, tillsammans med ett ryskt filmbolag skall göra en kommersiell film från områden inom gamla Sovjetrepubliken. Storyn är, tre amerikaner tillsammans med fyra ryssar cyklar från Vladivostok till Leningrad.

Start i juni 1989. Författaren samt Tom Friesen och Victoria Scott blir tillfrågade. Från rysk sida deltar två långhåriga och skäggiga bröder, Fyodor och Pavel, samt bildfagra damerna Tanya och Natasha. En hel expedition ger sig iväg, först polisbil med siren, sedan cyklisterna, filmbilar, journalistbilar, politrukbil, bil med reservdelar, matlagningsbil med personal och ännu en polisbil.

Framfarten visas i rysk TV och på kvällarna officiella banketter med kaviar och vodka. Till de ryska arrangörernas förvåning tar vägen slut i Blagoveshchensk. Ett stort träskområde och cyklisterna fortsätter ensamma på viltstigar och järnvägsbankar.

Det tar dom en månad att komma fram till körbar väg där Carl med filmteam möter upp. Nu är åter hotellrum reserverade i alla städer och banketter med borgmästartal börjar igen. På dagarna hård cykling i motvind med mycket regn. I Omsk resulterar den inbördes osämjan i laget att tre ryssar kör vidare i ett eget team.

Sakta men säkert går färden västerut och 25 oktober är dom framme i Leningrad. Lite underligt, men författaren anser att Sovjet är det mest kapitalistiska landet han träffat på. Muta vaktmästaren, muta hovmästaren, muta, muta, muta och du kan få allting du pekar på.

En lite ovanlig bok om en mycket ovanlig resa. Den är skriven på engelska och omfattar 254 sidor.

BookAuthor
Mark Jekins
PublisherName
William Morrow and Comp. New York
PublishedYear
1992
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
254