Around Australia the hard way in 1929

Detta är första gången en sidovagnsmaskin åker Australien runt. Jack och Frank, båda erfarna motorcykelförare, använder en Harley Davidson typ FD med magnettändning för denna sträcka på 1500 mil.

Maskinen utrustades en del. Som extra bensintank användes en 8-gallon T-fordstank och vattentankar, där packfickorna brukar vara, monterades. Gevär för småviltjakt. Så många kartor som möjligt anskaffade, över vissa delar av kontinenten fanns ännu inga kartor. Australiens kartverk bad resenärerna attt med maskinens vägmätare mäta avståndet mellan vissa orter och dom fick så småningom den furstliga summan 5 pund för detta.

Eftersom resan mestadels gick genom ren ödemark skedde övernattningarna på bara marken bredvid maskinen. Mathållningen fick dom ordna själva så det var pannkaka varje dag, morgon, middag och kväll samt lite småvilt. Från Sidney till Darwin tog resan 1 månad, beroende på den dåliga vägen. Vissa dagar var genomsnittshastigheten 10 km/h.


Sträckan Darwin till Broome var den värsta därför att marken var täckt av decimeterhöga tuvor. Från Broome till Perth åkte dom "madmans track", den varmaste och torraste delen av Australien. Från Perth till Sidney åkte dom över Nullabor Plain som dom fann vara den lättaste sträckan.

Runt Australien tog det 2,5 månad och det var 2 månader snabbare än rekordet med bil. En intressant bok om hur det var på pionjärtiden.
Engelska, 131 sidor.

BookAuthor
Jack L. Bowers
PublisherName
Kangaroo Press Pty Ltd
PublishedYear
1995
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
131