Mopedfahrt durch Afrika

På var sin Simson-moped åkte dessa unga östtyska grabbar 5000 mil under 18 månader. Detta var utformat som en  extrem uthållighetstest för standardmopeder, alltså fanns inga trimprylar. Massor med reservdelar medfördes men i övrigt minimalt med bagage. Vid starten fick den lilla motorn släpa på ett ekipage som vägde 225 kilo.

Allt var väl förberett och passen innehöll mer än 150 officiella stämplar för visum och inresetillstånd. Resan skulle ske med minsta möjliga budget, alltså mest övernattning i tält. På grund av försenad start fick dom åka genom Balkan i minus 15 grader. Senare nere i Afrika fick motorerna arbeta på högvarv i plus 50 grader i skuggan. Under resan gick en hel del reservdelar åt, bland annat massor av cykelekrar.

Totalt räknade dom till 319 punkteringar. Dom var bort till Bagdad och vände och åkte sedan söderöver genom östra delen av Afrika. En sväng runt Victoriasjön och sedan västerut mot Atlanten. Lagos och Conakry passerades och sedan via Gao genom Sahara. Dom nådde Medelhavet vid Oran.

Detta är en bok som beskriver en resa med mer besvärligheter än dom flesta får uppleva under en livstid. Boken omfattar 283 sidor och den är skriven på tyska.

BookAuthor
Wolfgang Schrader / Rüdinger König
PublisherName
F.A. Brockhaus Verlag Leipzig
PublishedYear
1963
BookLanguage
Tyska
NumberOfPages
283