Around the World on a Nickel

Amerikan med ett förflutet som fotograf, journalist och universitetslärare startade 1958 en jorden-runt-resa som kom att vara i två år. Finansierades genom att han skrev reseberättelser som sedan såldes till dags- och veckotidningar. Först båtresa till Europa där han liftade runt i många länder. I Italien besökte han Piaggiofabriken och köpte en 150cc Vespa på särskilda villkor.

Om han lyckades åka till Ceylon och dessutom skrev en intressant reseberättelse åt Piaggios reklamavdelning så skulle Piaggio köpa tillbaks Vespan för nypriset. Denna fördelaktiga överenskommelse utnyttjade han till att verkligen se sig omkring. Han åkte via Franska Rivieran ned genom Spanien till Marocco.

Sträckan Casablanka till Dakar tvingades han ta en färja. Sedan åkte han genom Senegal, Mali, Guinea, Liberia, Elfenbenskusten, Ghana, Togo, Nigeria, Camerun, Centralafrikanska Republiken, Zaire, Uganda, Kenya, Etiopien, Eritrea, Sudan och Egypten. Båt till Libanon. Sedan genom Syrien, Turkiet, Iran, Pakistan och till Indien.

Nu var Vespan väldigt sliten och det behövdes flera reparationer för att komma till Calcutta. Resan ned till Ceylon delvis med hjälp av tåget. Väl i Ceylon blev det problem med Vespans carnet (två veckors fight med byråkratin) men sedan fick han tillbaks fullt pris av Piaggio.

Via Australien hem till Amerika. Hemkommen fann han att hans kontanta tillgångar nu var 5 cent (en nickel) mindre än när han startade och härav bokens titel. Boken är på engelska och omfattar 314 sidor.

BookAuthor
Jimmy Bedford
PublisherName
Associated Publishing House, New Delhi
PublishedYear
1967
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
314