Weltfahrt

En sedan många år väletablerad pressfotograf åker tillsammans med sin son jorden runt på en Zündapp sidovagnsmaskin. Startar från Tyskland i februari och över Alperna i -18C ned till Brindisi. Båt till Grekland och sedan bort genom Turkiet.

Förbi berget Ararat där paret gör sin enda övernattning i tält på hela resan. Sedan utnyttjas kontakter med utvandrade tyskar för att få gratis husrum. Över gränsen till Iran där vägspärrar och poliskontroller tillsammans med dåliga vägar bromsar framfarten.

Presskortet utnyttjas för att kunna göra intervjuer med Shahen och premiärministern m.fl. Dessa intervjuer tillsammans med fotografier sändes sedan hem till tyska veckotidningar. Pakistan passeras på fina asfaltvägar. Till Indien kommer resenärerna när regntiden börjar och hela resan ned mot Ceylon är som att åka i en tvättmaskin.

Med hjälp av presskort och introduktionskort hemsökes flera maharadjor och andra kändisar. Med båt till Singapore och sedan Hong Kong, men in i Kina går det inte att komma. Över till Japan med reportage från Hiroshima. Över till USA där allt är bra utom trafiken.

Den amerikanska vanan att bara ha 3m mellan kofångarna vid motorvägskörning är skrämmande för sidovagnsåkare. Även här reportage med kändisar som Walt Disney, Red Skelton och Marlene Dietrich. Till Europa med lyxångaren United States och hemma efter en resa på 13 månader.

Med presskort, goda kontakter och en allmän framfusighet går det att göra en intressant, ganska bekväm och nog även ekonomiskt lönande resa jorden runt. Boken är skriven på tyska och omfattar 217 sidor.

BookAuthor
Eitel Lange
PublisherName
Verlag M. Freck Stuttgart-Botnang
PublishedYear
1954
BookLanguage
Tyska
NumberOfPages
217