Motsols med Vespan

Detta är ett medelålders par som lämnade sina fem barn hemma och med en lånad Vespa med sidovagn åkte Stockholm-Genua-Stockholm på sex veckor. En härligt vansinnig idé av ett par, helt utan kunskap om motorer och som inte ens hade körkort. Men ett körkort ordnas, nödvändigt bagage stuvas i en gammal resväska som lindas in i plast och placeras på pakethållaren bak.

Skrivmaskinen placeras på pakethållaren fram och frun, iförd grönrutig ulster och fladdrande röd huvudduk får plats i sidovagnen. Med en marschfart på 50km/h i bästa fall hinner man inte så långt på en dag och första nattuppehållet blev i Kungsör och efter ytterligare två dar var man framme i Göteborg.

Över till Danmark och sedan ned genom Holland, Belgien och Frankrike till Medelhavskusten. Kuststräckan genom Ligurien mot Genua avnjöts i fulla drag av detta superhumanistiska par. Efter Genua norrut mot Schweiz. Berättaren visar här prov på sina fantastiska historiska kunskaper. Varje stad, varje liten ort har samband med någon historisk händelse.

För resan upp genom Tyskland har paret bara lyckats få ett genomresevisum på bara fyra dagar och måste sträckköra på den tidens förstörda vägar. Sedan är det transportsträcka hem till Stockholm. Denna resa på 620 mil är i sig inte märkvärdig men detta par har lyckats förvandla den till en upplevelse på bokens 243 sidor.

BookAuthor
Håkan Tollet
PublisherName
Wahlström & Widstrand förlag
PublishedYear
1953
NumberOfPages
243