Med Hannibal mot gröna hav

Detta är en författare som firar sin 50-årsdag genom att tillsammans med sin fru göra en litterärgeografisk resa ned genom Europa. Av en bekant lånar han en NV 250 med sidovagn.

Färden går via Malmö-Travmünde söderut mot Harz. Staden Goslar med gamla kulturbyggnader gör författaren helt extatisk och här finns ju också anknytning till författaren Heine. Vidare via barockstaden Fulda och Nürnberg som en gång var Tysklands kulturcentrum. Ett delmål på resan är den lilla byn Klam vid Donau. Här bodde författaren  August Strindberg en tid och här skrev han Till Damaskus och Inferno.

Ett kuriöst mellanspel är besöket på Schloss Tollet. Via festspelens stad Salzburg går resan över Gross-glockner Hochalpenstrasse till Norditalien och mot Jugoslavien. Staden Postojna med berömda grottor besöktes. Att komma in i en öststat märks genom smutsiga hotell och drivor av cigarettfimpar överallt. De stora belagda huvudvägarna finns bara på vägkartorna, verkligheten är lös makadam som ger medelhastigheten 10 km/tim.

För att kunna nå delmålet Dubrovnik måste författaren ta motorcykeln på en färja. I Dubrovnik stannar paret i två veckor och avnjuter denna gamla kulturstad. Författaren kan även göra jämförelser med hur det var 1933 då han som delegat för PEN-klubben besökte staden. Efter Dubrovnik återstår en lång och tröttsam hemresa och 45 dagar efter starten är dom hemma igen.

Författaren har en rent otrolig kunskap om litteratur och historia och har skrivit en mycket underhållande bok som omfattar 254 sidor.

BookAuthor
Håkan Tollet
PublisherName
Wahlström & Widstrand
PublishedYear
1955
NumberOfPages
254