Die Welt war meine Strasse

Författaren, en 40-årig tysk f.d filmskådespelare, numera författare, filmare och fotograf. Optimistiskt planerar han att på 8 månader åka jorden runt på två hjul och att under vägen försörja sig med artiklar till tidskrifter. Kravet är en maskin som är mycket lätt så att han ensam orkar lyfta om han fastnar. Till slut väljer han en scooter, en Kreidler R50, på bara 50cc.

Han söker visum och andra tillstånd till de länder han tänker passera och dessa fyller nästan två pass med stämplar. Han tar båt Italien till Egypten. I Kairo blir han nästan ihjälslagen när han försöker filma. Fortsätter till Luxor och Assuan. Båt till Libanon. Åker genom Syrien, Jordanien och Irak till Iran där filmning är förbjuden.

Till Afghanistan där vägarna är urusla och fientliga Ramadan-firare kastar sten på honom. Kommer till Pakistan med asfalterade vägar och vänlig befolkning. Till Indien med städer som Amritsar, Delhi, Agra och Jaipur. Gör avstickare till Kashmir. Från Calcutta till Indonesien där han beser Jawa och Bali. Tar sig via Malaysia till Thailand varifrån han med flyg når Ankor Vat i Kampuchea. Denna tempelruin i djungeln har han drömt om sedan skoltiden.

Med båt till Japan och sedan USA. En sväng ner i Mexico där det finns minnesmärken från Aztekernas och Mayafolkets högkultur. Till New York och båt till Casablanca varifrån han tar sig hem till München. Resan kom att ta 18 månader men då hade han åkt 5000 mil och genom 33 länder. Boken är på tyska och omfattar 250 sidor.

BookAuthor
Günter Markert
PublisherName
Im Bertelmans Lesering München
PublishedYear
1958
BookLanguage
Tyska
NumberOfPages
250