Die Grosse Spritztour

De båda kompisarna Michel och Jean-Claude startar på varsin 125cc scooter och har tillsammans 250kg utrustning. Dom tänker åka från Alaska till Eldslandet och under vägen göra ett antal filmer.

I juli 1952 lämnar dom Frankrike och i juni 1954 är dom hemma igen med 6200 mil på vägmätarna. Start i Paris, med båt till New York och 800 mil till Fairbanks i Alaska. Härifrån ned utefter Canadas och Nordamerikas västkust genom Mexico och Centralamerika.

Pan-Am Highway är ännu ej helt färdig varför det bitvis bara finns åsnestigar. Dom åker genom Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile och Argentina. Över till Eldslandet där dom efter otroliga strapatser tog sig fram till Ushuaia som är världens sydligaste stad. Därefter åkte dom upp till karnevalen i Rio och sedan hem med båt.

Ett roligt mellanspel är när dom fick låna två nya Lambretta-maskiner för att sätta höjdrekord. Rymd-observatoriet Chacaltaya nära LaPaz är världens högst belägna och Jean-Claude lyckades köra dit upp och lite högre till ett bergshotell. Rekordhöjden 5300 meter över havet. För att klara finanserna hade dom från början ett antal sponsorer, dom skrev reseskildringar, gjorde filmer och bodde mesta tiden i tält.

Dom träffade på många fransmän och fick härigenom en viss hjälp. Denna händelserika bok (originalboken är på franska och heter "La Grande Echappee") är skriven på tyska och omfattar 231 sidor.

BookAuthor
Michel Le Clerc & Jean-Claude Bois
PublisherName
Albert Müller Verlag Zürich
PublishedYear
1956
BookLanguage
Tyska
NumberOfPages
231