På cykel genom fyra decennier

Författarinnan som jobbat som lärare i Källsjö i 43 år har varje år sedan 1926 varit ute på cykelresor på sommarferierna. Hennes första cykel rullade 7000 mil under 17 år och på den besökte hon Norge, Danmark, Finland, Tyskland, England, Frankrike, Schweiz, Holland, Belgien, Österrike, Italien, Tjeckoslovakien, Ungern och Polen.

Men de flesta resorna gick inom Sveriges gränser och här har hon funnit dom trevligaste människorna i Jämtland-Härjedalen samt på Öland-Gotland.

Denna bok innehåller fyra reseberättelser, en för varje tioårsperiod.
Författarinnans goda observationsförmåga och humoristiska framställningssätt gör boken till ett rent nöje att läsa.
Den omfattar 47 sidor.

Författare: Ada Olsson
Publicerad av: Hallands Nyheter AB
Publicerad: 1971
Språk:
Antal sidor: 47
Coming Together, a 10000 mile bicycle journey

En ung universitetsstuderande från Vancouver i Canada tar ett avbrott i studierna för att tillsammans med kompisen Anthony cykla till Florida och fortsätta till Västindien.

Dom startar 8:e sept 1970 men en ovanligt tidig vinter med kyla ned till -20 grader gör speciellt tältandet besvärligt. Medelst att lifta och att tjuvåka på godståg påskyndas resan, men före Chicago skiljs kompisarna åt.

Författaren fortsätter till Florida men någon gratis överfart till Västindien finnes inte så han cyklar vidare utefter Mexikanska Gulfen mot Mexiko. Han gör en längre runda genom Mexiko där han genom ett TV-reportage blir en kändis vilket underlättar resan. Tillbaks till USA där problem med en böld i baken tvingar honom att ta flyget hem.

Han använder en toppmodern 10-växlad cykel men har ingen belysning. Cyklar dock ofta på tättrafikerade bilvägar under mörker och beskriver många tillfällen då en allvarlig olycka kunnat inträffa. Detta och att inte utnyttja det cykelvägnät som amerikanska cykelklubbar har kartor till, gör att läsaren betvivlar hans goda omdöme.

I boken beskrivs vägar han valde, platser han besökte och de säkert stora besvärligheter han mötte. Boken ger dock ett ganska amatörmässigt intryck och det är kanske detta som är orsaken till att den ges ut på ett eget förlag.

Skriven på engelska och omfattar 128 sidor.

Författare: Brook Tully
Publicerad av: B Tully Canada
Publicerad: 1972
Språk: Engelska
Antal sidor: 128
50 somrar på cykel

Författarinnan har tidigare skrivit en bok (1971) som innehöll 4 reseberättelser. I denna senare bok återfinns samma reseberättelser, samt dessutom berättelser från mellanliggande år, tillsammans 50 år. Av resorna har 6 gått ner på kontinenten, medan de övriga gått inom Sverige och Skandinavien.

Författarinnan har för vana att göra anteckningar för varje resdag och har anteckningarna sparade och har härigenom ordning och reda och ett behövligt stöd för minnet.

De flesta åren verkar hon under sommaren ha hunnit ca 250 mil och hon redovisar aktuella händelser och originella iakttagelser från resorna. Ett populärt resmål var Jämtland-Härjedalens fjällvärld och hon blev en lika regelbunden norrlandsresenär som flyttfåglarna. Men många år hann hon dessutom att besöka Öland-Gotland och blev en riktig orkidé-expert.

Dessutom redovisar hon många observationer av ovanliga fåglar som hon fått se. Boken omfattar 166 sidor.

Författare: Ada Olsson
Publicerad av: Hallands Nyheter AB
Publicerad: 1975
Språk:
Antal sidor: 166
The Wonderful Ride

År 1895 cyklade George Lother tvärs USA från San Francisco till New York. Han förde noggranna anteckningar och skrev ett utkast på maskin, kanske för att ge ut en bok. Ellen som är barnbarn till George har forskat och fyllt i felande delar.

George var en mycket aktiv medlem i en cykelklubb. Han använde en Stearns Modell A Yellow Fellow som var det bästa som fanns. Han fick gratis Dunlop pumpbara däck som härigenom fick marknadsföring. Cykeln var mycket lätt, under 11 kg, men helt utan bromsar. Bagaget, 15kg, förvarade han i en läderväska utformat så att den passade i ramen.

Han åkte genom Oregon, Washington, Idaho, Montana, Dakota, Minnesota och vidare mot New York. Detta var en lite längre nordlig route, med fördelen att han först kunde följa Old Oregon Trail och sedan följa järnvägar som underlättade navigeringen då han inte medförde kartor. Av texten framgår att han gjorde många felkörningar.

Cykeln höll förvånansvärt bra, en framgaffel, två framhjul och vevlager ersattes. Långa sträckor över prärien utan väg, annars djupa spår i leran efter diligenshjul. Han startade 11:e augusti och nådde New York 30:e oktober vilket ger restiden 80 dagar och hade då åkt 4354 miles. Efter 5 veckor i den kosmopolitiska storstaden New York tog han tåget tillbaka till San Francisco.
Boken på engelska omfattar 146 sidor.

Författare: Ellen Smith
Publicerad av: Harper & Row Publishers
Publicerad: 1978
Språk: Engelska
Antal sidor: 146
ISBN: 0-06-250540-8
Jupiters Travels

I oktober 1973 startar denne engelska journalist på en ny Triumph Tiger 100 som han lånat med hjälp av sin arbetsgivare Sunday Times. Han har planerat för en 2-års drömresa till intressanta platser jorden runt. Han åker från England ned genom Afrika till Cape Horn. Därifrån med båt till Sydamerika där han åker genom Brasilien, Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador och Colombia.

Med flyg till Panama och sedan genom småländerna i Centralamerika till USA upp till San Francisco. Här träffar han en förtjusande dam och resandet stannar upp några månader. Fortsättningen av resan går med båt till Australien där han utforskar öst- och sydkusten. Sedan med båt till Malaysia-Thailand och därefter till Indien. Under ett år genomkorsar han detta stora land på alla ledder.

Nu har han tröttnat på resandet och åker västerut för att komma hem. Hemkomst i juni 1977. Han har åkt 63000 miles utan någon allvarlig olycka och den väl använda Triumphen återlämnas för att ställas ut i fabrikens museum. Boken är detaljerat skriven av en person som är nyfiken, kunnig och engagerad. Den är på engelska, omfattar 447 sidor och är försedd med kartskisser. Boken är en storsäljare och klassiker.

Författare: Ted Simon
Publicerad av: Penguin Books
Publicerad: 1979
Språk: Engelska
Antal sidor: 447
ISBN: 0-14-005410-3