Off the Rails - Moscow to Beijing..

Som 18-åringar hoppade dessa två australiensare av universitetsstudierna för att syssla med sådant som var roligare. Efter att under två år samlat sponsorer och utrustning startar dom hösten 1999 en cykeltur från Moskva till Peking.

Resan var en riktig lågbudgetresa och dom försökte klara sig på 3-4 dollar per dag. Detta betydde övernattning i tält med nattemp ner till -20 grader. Före resan hade dom lärt sig en del ryska vilket var till stor nytta då dom mest rörde sig på landsbygden där befolkningen inte kunde något mer språk.

Dom fick en god inblick i den ryska vardagen med dom problem som uppstått efter att Sovjetkommunismen havererat. Brist på alla förnödenheter utom vodka som konsumerades i alla sammanhang. Vid gränsen till Mongoliet var det stopp för cyklister var inte tillåtna. Dom smet över genom att ta cyklarna på ett tåg till första stationen på andra sidan gränsen.

Här fanns inga vägar eller vägvisare, bara lite spår på marken men dom hade ju kompass. Även vid gränsen till Kina var det stopp, men det klarade dom genom att gömma cyklarna på en bil och åka över gränsen. Målet, Tiananmen Square i Peking, nådde dom efter 14 månader. Genom författarnas språkkunskaper har boken blivit ett unikt reportage om förhållandena på de platser som passerades. Boken på engelska omfattar 379 sidor.

BookAuthor
Chris Hatherly/Tim Cope
PublisherName
Summerdale Publishers Ltd
PublishedYear
2004
BookLanguage
Engelska
NumberOfPages
379
ISBN
184024398 8