Med motorcykel längs Sidenvägen

Författarinnan har skrivit dagbok från en sällskapsresa anordnad av resebyrån Draken Kina-resor. Det var 20 äventyrslystna deltagare med 3 reseledare som behärskade svenska-kinesiska. Dom åkte på förhyrda MC-sidovagnsmaskiner av fabrikat Chang Jiang 750 som i huvudsak är en kopia av en BMW från 1938. Först i karavanen åkte en minibuss med reseledarna och sist en lastbil med bagage och reservdelar samt rep.personal.

Starten skedde i miljonstaden Urumqi som är huvudstad i Sinkian-provinsen. Här passerade den gamla handelsleden, kallad Sidenvägen, känd från Marco Polos resor på 1200-talet. Sedan passerades Turpan, Hami, Dunhuang, Zhangye, Wuwei, Lanzhou, Pingliang, Xian, Hukuo, Pinyao, Datong och slutmålet var Peking som nåddes efter 3 veckor.

Vägarna var dåliga, delvis därför att MC inte var tillåtna på de nya motorvägarna och för MC så var max hastighet 60 km/h. Bitvis var det grusvägar, så dammiga att munskydd var att rekommendera. Resan gick helt utan större missöden, dock många punkteringar och en del maskinkrångel.

Författarinnan åkte hela sträckan i en sidovagn, förståeligt därför att hon uppnått den respektabla åldern 85-år. Boken på svenska omfattar 159 sidor.

BookAuthor
Silva Sköld
PublisherName
Books-on-Demand Visby
PublishedYear
2005
BookLanguage
Svenska
NumberOfPages
159
ISBN
91-631-7831-1